DHL uľahčuje dovoz na európske trhy

• DHL Freight ponúka odosielateľom, ktorí nie sú z Európskej únie nové riešenie colného vybavenia pre dovoz deklarovateľného tovaru do Európskej únie
  • Nové riešenie umožňuje odosielateľom poskytnúť svojim zákazníkom úplnú transparentnosť nákladov

DHL Freight, jeden z popredných poskytovateľov služieb nákladnej cestnej dopravy v Európe, predstavil novú službu colného vybavenia, ktorá umožňuje jednoduchšiu dopravu do Európskej únie pre spoločnosti z krajín mimo EÚ a ich koncových zákazníkov. Momentálne je služba možná pre zásielky, ktoré prichádzajú do Európy cez Holandsko. Vďaka automatizovanému riešeniu, ktoré bolo vyvinuté spoločnosťou Gerlach, colnou divíziou DHL Freight, spoločnosti z krajín mimo EÚ môžu teraz predávať svoje výrobky na európskom trhu, bez vybudovania svojej vlastnej infraštruktúry. Spotrebiteľom, ktorí objednávajú on-line od spoločností mimo Európskej únie a využívajú novú službu DHL Freight, je teraz dodaný ich tovar priamo domov, namiesto toho, aby si ho vyzdvihli na colnom úrade a zaplatili dovoznú daň.

“V neustále sa meniacom globálnom podnikateľskom prostredí, je veľa krajín, ktoré sú neustále prísnejšie, pokiaľ ide o prepravu tovaru cez hranice," hovorí Zsolt Tóth, generálny riaditeľ DHL Freight Slovensko. "Partner, ktorý je dôveryhodným poskytovateľom colných služieb a je schopný zvládnuť celé colné konanie je rozhodujúcim pre úspech spoločnosti a to najmä, ak ide o trhy, kde nemá fyzickú prítomnosť."

Vzhľadom na zmeny a vývoj, ktorý prichádza spolu s globalizáciou a digitalizáciou, sa musia odosielatelia z krajín mimo EÚ vysporiadať s rôznymi výzvami. Internet je pre spoločnosti istým zdrojom, vďaka ktorému môžu predávať svoj tovar kdekoľvek na svete, aj keď firmy nemajú zariadenie či pobočku na všetkých trhoch. Kvôli rôznym predpisom, jazykom a kultúrnym rozdielom je pre spoločnosti v obchodovaní omnoho ťažšie rozšíriť svoje ponuky do nových krajín. Preto sú veľmi dôležité miestne odborné znalosti, a to najmä pokiaľ ide o clo a daň z pridanej hodnoty.

Ak vezmeme do úvahy pravidelné problémy, s ktorými sa odosielatelia stretávajú v rámci zákaziek v EÚ, DHL im umožňuje, aby ponúkli svojim vlastným zákazníkom transparentnú štruktúru nákladov. Pri dovoze výrobkov do EÚ zo zahraničia sú colné vybavenie a zaplatenie dane z pridanej hodnoty často ponechané na koncového zákazníka. Pre zákazníka je to veľmi nákladné a nepohodlné, pretože nevie vopred o akú čiastku ide. Navyše, má starosti s vyzdvihnutím zásielky na najbližšom colnom úrade.

Vďaka svojej európskej sieti, ktorá zahŕňa 69 pobočiek a 450 zamestnancov v jedenástich krajinách, je Gerlach ako stvorený na riešenie takýchto problémov. Pri dovoze tovaru do EÚ, podliehajú spravidla všetky zásielky clám a daniam. Okrem toho, aby bol predávajúci, ktorý nie je v EÚ oprávnený pre dovozné činnosti, potrebuje pobočku v Európskej únii, ktorá je podmienkou pre colné vybavenie. Následne, novo začatá služba je špeciálne navrhnutá tak, aby uľahčila dovoz do Európskej únie pre týchto odosielateľov, ktorí môžu ťažiť z nízkych hodnôt daňových a colných povinnosti za hromadné zásielky a môžu svojim zákazníkom poskytnúť jasnú štruktúru nákladov od samého začiatku. Riešenie je založené len na niekoľkých predpokladoch: plná moc pre Gerlach, registrácia DPH a údaje o predávajúcom. Po podaní a zaregistrovaní žiadosti, sú vstupné údaje obdržané od odosielateľa mimo EÚ automaticky a elektronicky vyplnené aj príslušným colným úradom v EÚ, aby boli okamžite vybavené s nulovou daňovou povinnosťou pokiaľ sú splnené všetky požiadavky.

"Nové riešenie colného vybavenia znižuje nielen zaťaženie predávajúcich, ktorí nie sú z EÚ a doteraz potrebovali fyzické zastúpenie v danej krajine, aby mohli dovážať tovar, ale taktiež je benefitom pre daňové a DPH systém, minimálne čo sa týka administratívy, a jeho účelom je efektívne uľahčenie hromadných vybavení v rámci Európskej únie, "vysvetľuje Marc Bernitt, globálny riaditeľ colného oddelenia DHL Freight. "Tento produkt dopĺňa ponuku našich služieb a bude k dispozícii pre multimodálne dopravné služby, rovnako aj ako samostatné riešenie."

Riešenie bolo už úspešne zrealizované a využívajú ho odosielatelia z Ázie a USA. Zásielky sú konsolidované a odoslané DHL leteckou alebo námornou prepravou cez Holandsko. Integrovaný colný postup umožňuje priamu distribúciu zásielok a paliet klientom v celej Európe.